Trollslända

trol01

För några år sedan såg jag en fantastisk bild på en trollslända. Den var bara för perfekt så jag undrade hur det hela gått till. Var det ett snyggt photoshoparbete eller trickat på något annat sätt? Jag var bara tvungen att försöka ta reda på det. Jag såg namnet på fotografen och fick fram hans mail den vägen. Skickade ett mail och frågade hur han lyckats ta en så bra bild.

Fotografen svarade: En bit ifrån där jag bor finns en tjärn där jag sett många trollsländor så jag begav mig dit en fin sommarmorgon med termosen full med kaffe. Jag såg strået som stack upp ur vattnet precis där i kanten av tjärnet och tänkte att om en trollslända skulle sätta sig där på så skulle jag få en perfekt bild. Jag lade mig till ro beredd på att scenen skulle komma till mig. Timmarna gick och jag började mer och mer inse att det inte skulle bli någon bild den dagen. Min kära fru kom till mig med lite kvällsmat och jag bestämde mig att vänta ytterligare lite. Det blev till slut en ganska lång väntan och när det började skymma så var jag på väg att lämna för dagen för återgå till bevakningen dagen efter. Då, precis då, kom en trollslända och satte sig på strået. Perfekt placering och jag tryckte av ett gäng bilder varav den du såg ju blev riktigt bra.

Jag svarade honom bara kort att det var fantastiskt och vilket tålamod.

Så, det är ju det. Tålamodet. Jag tycker naturfotografer är fantastiska. All väntan och allt arbete för att få till den perfekta bilden. Helt makalöst men det är inte “jag”. Jag har varken tiden eller tålamodet så jag får fortsätta beundra dessa bilder.

Men så en sommardag när familjen precis ätit middag på altanen och bara de sista dropparna av en N.O Hop Yard fanns kvar i glaset kom en trollslända och satte sig på en bambustav som var nedstoppad i jorden bredvid altan. Den satt kvar en stund och jag tog sista klunken ur glaset och gick in och hämtade kameran. Tålmodigt väntade den på mig. Lät mig ta ett 20 tal bilder och sedan flög den iväg. Så vill jag ha det! Inte allt för mycket ansträngning men ändå ett gott resultat. Tror dessa tre bilder var det som blev bäst från plåtningen i vår egen trädgård, en vacker sommardag, efter en god middag.

 

trol03  trol02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *