Tips

Gravidfotografering – Tips för bästa resultat

“En bra bild på magen med det nya livet som är på väg blir ett trevligt minne för livet.”

Den bästa tiden för fotografering av graviditeten är lite individuell men vecka 34 – 36 gäller generellt. Detta är tiden strax före magen börjar sjunka något.

Före fotograferingen går vi igenom olika poser och kommer fram till hur bilderna skall tas. Många exempelbilder finns som kan användas som mallar för detta. Bäst blir bilderna om inga kläder används. Hudfärgerna framträder snyggast i ljuset och inga ’vassa’ klädlinjer drar till sig uppmärksamhet. Fotograferingen sker mot svart bakgrund med sidoljus (eller mot valfri bakgrund om så önskas). Sidoljussättning gör att bilderna blir mindre ’nakna’ då skuggor faller hårt mot kroppen. Känsliga delar av kroppen kan lätt döljas av dessa skuggor, armar och händer.

Forts… Gravidfotografering – Tips för bästa resultat

Om det känns olustigt att stå poserande utan kläder kan instruktion ges om hur uppställningen skall ske varpå jag går ut ur rummet och sedan kommer in igen för att ta själva bilderna på den aktuella posen. Därefter lämnar jag rummet igen före nästa posering skall intas. Om bikini eller andra kläder önskas användas så passar milda, ljusa färger bäst. Ej vitt eller för ljusa färger då de tar för mycket av ljuset och slår tillbaka vilket resulterar i en tråkig bild.

Tröjor, byxor och framför allt strumpor ger ofta mycket tydliga streck och märken på kroppen och dessa kan ibland ta flera timmar på sig att försvinna helt. Se till att inte ha några åtsittande kläder före tilltänkt fotografering. Strecken gör sig inte så bra på bild. Ingen är heller perfekt. Generande valkar som nästan alltid uppkommer under graviditeten, märken och annat som stör kan lätt skuggas bort eller rent av retuscheras efter fotograferingen.

Babybilder

Den tacksammaste åldern att fota babys är när de nått en ålder av cirka 6 månader och gör sina första tappra försök att sitta själva utan stöd. Ansiktsuttrycken brukar vara många och de springer inte heller iväg 🙂

Bästa tiden för själva fotograferandet är på morgonen/förmiddagen då barnet är utvilat efter natten eller efter annan längre vila. Att bli fotograferad är en liten krävande upplevelse för ett ungt liv och humöret kan växla snabbt. Roligast är ju såklart också om nappen uteblir och då krävs kanske extra gott humör (även om några bilder med nedstämda känslor också kan ge ett fint resultat). Om tröttheten slår till eller om barnet börjar gråta kan ni ge stöd åt barnet genom att själv vara med på bild vilket ger barnet en trygghet.En favoritleksak eller snuttefilt får gärna följa med och kan dessutom få vara med på några bilder om så barnet önskar.

Forts… Babybilder

Fotograferingen sker mot svart bakgrund om inget annat önskas och klädvalet blir därför också relativt viktigt. Mörka kläder smälter in i bakgrunden och färger med starka kontraster sticker i ögonen på den färdiga bilden. Milda färger åt det ljusa hållet är bäst lämpade. Dock ej vita eller mycket ljusa kläder då de tar för mycket av ljuset och ger ett för starkt intryck i förhållande till ert barn. Bäst blir fotograferingen om barnet endast är införd blöja. Hudfärgerna framträder och de blir vackrare än alla tänkbara kläder på bild.

Mamma & barn

Det är inte mycket som skiljer sig här vad det gäller olika saker att tänka på samt eventuellt klädval. Er baby får annars gärna bli ert tillfälliga klädesplagg och kan med fördel dölja känsla delar av kroppen.

Samspelet mellan mamman och barnet är viktigast.

Läs gärna också F.A.Q för svar på en del eventuella frågor.